Farma Fazendas Dutra pozostáva z piatich fariem, ktoré sú, doslova povedané, členmi rodiny Dutrovcov. Všetky farmy spoločne zaberajú 764 hektárov prvotriednej pôdy pre kávovníky a ležia na zelených vrchoch São João až po okres Manhuacu vo veľkolepej scenérii kraja, známeho svojou kávovou produkciou, Minas Gerais. Tento konkrétny pozemok pochádza z farmy ‘Agua Limpia’, ide o 240 hektárov prvotriednej pôdy vhodnej na pestovanie kávovníka. Ako pri všetkých farmách Fazendas Dutra, aj Agua Limpia bola starostlivo obrábaná v dokonalej harmónii s prírodou v priebehu viac ako 50 rokov
Podnebie, pôda a nadmorská výška dodáva kávovníkom charakteristické vône, chute a vyváženosť, čo bolo uznané v mnohých súťažiach zameraných na kvalitu kávy, rovnako aj národných i medzinárodných súťažiach.
Fazendas Dutra pochádza z malej farmy ktorú zdedil José Dutra Sobrinho na začiatku roka 1950. Zeca Dutra videl v tejto krajine potenciál a aj napriek menšej veľkosti farmy vniesol do nej svoju vášeň pre kávové „farmárčenie“, rozširoval a zlepšoval ju. Dlhé roky tvrdo pracoval a tak dopomohol rozširovaniu farmy aj napriek prítomnej kávovej kríze, ktorá prišla v polovici 80-tych rokov. Sprevádzali ju vážne ťažkosti na malých farmách po celej Brazílii. Počas týchto ťažkých čias bolo pre rodinu cieľom aj naďalej veriť a investovať do výroby a rozšírenia územnej plochy slúžiacej na produkciu.
Zeca Dutra zomrel v septembri 1999, ponechal viac ako 300 hektárov kávovníkov svojim synom, Walterovi a Ednilsonovi. Walter a Ednilson sa rozohodli, z úcty k svojmu otcovi, zainvestovať do svojho vzdelania, ktoré nutne potrebovali ako hnaciu silu pre rozvoj farmy. Neúnavne pracovali nielen na farmách, ale aj na rozširovaní svojich vedomostí tak, aby mohli aplikovať najlepšie možné postupy v ich farmárčení.
Vďaka ich snahe od roku 2000 povesť farmy Fazendas Dutra výrazne vzrástla a bratia získali niekoľko ocenení za kvalitu kávy. Objavili sa v zoznamoch ako jeden z top 50 najlepších pestovateľov v Brazílii a boli ocenení certifikátmi kvality od BSCA (Brazil Specialty Coffee Association).
Dnes má farma týchto dvoch bratov viac ako 500 akrov pôdy a plánujú rozširovanie pestovateľských oblastí. Produkujú približne 16 tisíc vriec za rok, z toho 6000 sú druhy odrodových káv. Tajomstvo ich úspechu je v ich vášni, tvrdej práci a v snahe zlepšovať kvalitu.
Rodina Dutrovcov spravuje svoje farmy s výrazným rešpektom k prírode. Majú vysadené „zelené závesy“ na ochranu proti silným vetrom, ktoré poskytujú prirodzenú a ekologickú ochranu proti škodcom. Farma ako taká tiež recykluje odpad z kávovníkov, ktorý je následne použitý ako hnojivo pre plantáže a všetok plastový odpad na farme je recyklovaný.
Sociálna angažovanosť a komunita sú tiež ústrednými hodnotami rodiny Dutra. Pracovníci na farmách dostávajú pravidelné školenia a vzdelávanie – od bezpečnosti a ochrany zdravia pri práci až po nové agronomické techniky. Fazendas Dutra tiež podporuje „Family Health programom“ (Programa de Saúde da Familia), kde poskytuje zdravotnú starostlivosť rodinám zamestnancov a poskytuje podporu pre miestne školy.
Vo všetkom čo robia, rodina Dutrovcov žije teóriou, že vedomosti sú cenné iba vtedy, keď sú zdieľané. 🙂 Zdieľajú úspechy svojich fariem so všetkými, ktorí prispievajú k vysokej kvalite, ktorú spoločne produkujú.
Takúto špeciálnu kávičku priamo z farmy bratov Dutrovcov si môžete vychutnať aj vo vašich domácnostiach. Ak ste milovníkmi jemnej, vyváženej chuti so sladkými tónmi, v tom prípade odporúčame výborné kávy z nášho e-shopu:
Na zdravíčko, priatelia! 🙂
Foto: Fazendas Dutra, Veronika Holišová
Autor: Patrícia Slaninová